به گزارش شهرآرانیوز، از ۳۱ اردیبهشت ماه و در فضای باز گرادیان مجتمع کوهسنگی مشهد، نمایشی به روی صحنه رفته است که روایت کننده گوشههایی از حماسههای ایران در ۲ مقطع زمانی است.
این نمایش به کارگردانی «حامد جلالی» و به همت سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد و فرهنگسرای شهید حاج قاسم سلیمانی تهیه شده است.
سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد با تامین هزینهها و امکان اجرای این نمایش، این فرصت را برای شهروندان فراهم کرده است تا نمایشی حماسی را در فضای دلنشین کوهسنگی مشهد مقدس تماشا کنند.
در گفتگو با «حامد جلالی» کارشناس ارشد کارگردانی و کارگردان این نمایش، درباره کم و کیف اجرای این اثر و میزان تاثیر این اجرا در فضای عمومی گفتگو کردیم.
حامد جلالی با بیان اینکه در شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی، داستانی داریم که اکثر آن نقلها و نقاط برجسته شاهنامه، ذیل آن شکل میگیرد، گفت: نبردی بین ایران و توران و متحدانش در زمان سلسله اشکانیان که طی سالیان دراز اتفاق میافتد و شاید بتوان از آن به عنوان «جنگ جهانی اول تاریخ» نام برد. در برحهای از این نبرد، قسمتهایی از خاک ایران شامل مناطقی از ترکمنستان کنونی با قتل نوذر توسط افراسیاب به اشغال تورانیان در میآید.
او ادامه داد: در نهایت در دوره کیخسرو، رستم به همراه فرامرز و توس و بهرام و گودرز، به این منطقه حرکت میکنند و این منطقه را آزاد میکنند. افراسیاب به چین فرار میکند و در نهایت به دست کیخسرو کشته میشود. این داستان، مشابهتهایی تاریخی با حمله رژیم بعث عراق به ایران پیدا میکند که در جریان آن، خرمشهر اشغال میشود و آبادان به محاصره در میآید و وقایعی که در ادامه آن به وجود میآی تا این که در نهایت، این جنگ به پایان میرسد. ما تلاش کرده ایم این ۲ اتفاق را در یک تابلو و به صورت نمایش، در کنار هم اجرا کنیم.
به گفته جلالی در بخشی از این نمایش که مربوط به وقایه نبرد ایران و توران است، جمعی از اساتید هنرهای رزمی حضور دارند.
در بخش دیگر نمایش هم که مربوط به وقایع خرمشهر است، جمعی از بازیگران حضور دارند که اتفاقات را به تصویر میکشند. ضمن این که این بخش به گونهای تنظیم شده که در قسمتهایی از آن، بینندگان هم با هنرآفرینان مشارکت میکنند.
جلالی یادآور شد: به این دلیل که رستم اصالتا اهل سیستان است، یک گروه موسیقی بلوچی هم در این کار حضور دارند که در ۲ تابلو نمایشی، کار خود را اجرا میکنند. از سوی دیگر، یک گروه موسیقی عرب هم در کنار کار حضور دارد. یک نقال و ۲ راوی عرب هم در این کار حضور دارند.
کارگردان نمایش «دیار دلیران» با بیان اینکه این اثر در فرهنگسرای شهید حاج قاسم سلیمانی تهیه شده است، افزود: بنده به همراه «احسان ابراهیمی» نویسندگی مشترک کار را بر عهده داشتیم و «سید علی خواجه سادات» و «سعید صبوری» بازیگردانهای کار بوده اند. البته احسان ابراهیمی به عنوان مشاور کارگردان و یکی از صاحبنظران اصلی در این کار همراه ما بوده است. از زمان طرح موضوع در فرهنگسرای شهید حاج قاسم سلیمانی و موافقت آنها تا رسیدن به زمان اجرا، فقط ۲ هفته زمان داشتیم و همه چیز در یک مدت زمان کوتاه شکل گرفت.
جلالی همچنین به اجرا در فضای باز به عنوان یکی از ویژگیهای این اجرا اشاره کرد و ادامه داد: در بخشهایی از کار هم مخاطبان همراهی میکنند و در حقیقت، مردم برای ساخت سنگر در جریان شکست حصر آبادان با بازیگران مشارکت میکنند. ضمن این که موسیقی خاص کار هم باعث شده مخاطبان استقبال خوبی از کار داشته باشند.
«دیار دلیران» برای ۵ شب اجرا آماده شده است و در محل فضای باز گرادیان مجموعه کوهسنگی از ساعت ۱۹ اجرا در میشود.